Reuniunea regională a Furnizorilor de Servicii de Trafic Aerian

 

Având ca scop valorificarea sinergiilor economice, pe data de 24-26 Septembrie 2012, MoldATSA a găzduit reuniunea regională a Furnizorilor de Servicii de Trafic Aerian.  Din partea României şi Ukrainei, la reuniune au participat ROMASTA şi UkSATSE precum şi înalţi oaspeţi al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. În cadrul grupurilor de lucru au fost abordate subiecte din activitatea operațională precum și planurile de dezvoltare pe viitor.

 

Chiar dacă iniţial a fost concepută ca un grup de lucru tehnic, importanța acestei întruniri a fost rapid recunoscută și extrem de apreciată de reprezentanții Ministerului Transportului și Infrastructurii Drumurilor a Republicii Moldova și de reprezentanții Autorităților Aviației Civile din Moldova și România.

 

Cea mai mare parte a valorii intrinsece a acestui eveniment a fost contribuită de  experții  și  conducătorii diviziunilor ANSP care au participat în grupuri de lucru create în concordanță cu activitățile de bază a ANSP-ului: Managementul Traficului Aerian (Grupul ATM) și Comunicare, Navigație și Supraveghere (Grupul CNS).

 

Mai jos sunt prezentate cele mai stringente puncte discutate la întrunire:

  1. Cerinţele SES și implementarea  noului Sistem ATM (MAATS) împreună cu un sistem nou Voice Communication System (VCS);
  2. Noua legislație și cadru instituțional în România în contextul implementării acordulului internaţional DANUBE FAB;
  3. Particularitățile implementării a obligațiilor internaționale de către

Ucraina și incompatibilitatea a Sistemului ATM Ucrainean practic uzat în Odessa și Lvov cu cel nou din Moldova.

 

Nu mai puțin importante au fost intențiile de a spori capacitatea liniilor de comunicație DATAlinks între ANSP-uri și viitoarele conexiuni bilaterale care vor fi create cu scopul de a reduce costurile și a îmbunătăţi viteza de transmisie a datelor astfel ca încât să fie posibil schimbul de informații atât cu privire la zboruri cât și informațiile radar (mode S).

 

Pentru mai multă informaţie, accesaţi:

Agenda

Minutes of the Regional ANSP Meeting

ANSP Presentations: MoldATSA, RomATSA, UkSATSE