Adunarea generală a membrilor CANSO

 

08.07.2014, Chișinău

La data de 30 iunie 2014, în orașul Dublin, Republica Irlandeză s-a desfășurat întrunirea anuală Global ATM Summit 18 AGM, organizată de CANSO cu genericul „Embracing the Future”. La reuniune au participat circa 300 persoane, reprezentanți ai ANSP-urilor, producători și partenerii acestora. Scopul principal al întrunirii a fost de a identifica actualele tendinţe şi evoluţii în domeniul furnizării serviciilor de navigație aeriană, în același timp au fost depuse eforturi plauzibile din partea organizatorilor de a crea o atmosfera prietenoasa și agreabilă celor prezenți pentru a face schimb de contacte, experiență și informații.

 

Printre subiectele principale puse în discuție, în cadrul evenimentului au fost: importanța existenței organizației internaționale CANSO, dezvoltarea unei rețele internaționale a ANSP-urilor, care va facilita comunicarea și schimbul de informații între organizațiile de branșă.  A fost evidențiată contribuția Republicii Irlandeze la dezvoltarea și remodelarea industriei aviației. S-a menționat în repetate rânduri exemplul modelului de succes al „UK and Ireland FAB”  realizat de Marea Britanie și Republica Irlanda. Discuția s-a conturat în jurul impactului pozitiv asupra mediului și a beneficiilor economice de care au beneficiat companiile aeriene, ca urmare a asocierii între țările sus menționate.

 

În afară de rezultatele și performanțele realizate în domeniul aviației civile, au fost de asemenea menționate aspectele mai puțin favorabile. În discursul său tematic, fostul preşedinte al EUROCONTROL-ului - Dl. David McMillan, a subliniat  că procesul de implementare a noilor tehnologii în domeniul ATM este tergiversat prin tendinţa ANSP-urilor de păstrarea a statutului-quo-lui, invocând mereu aceleaşi argumente: siguranţa şi securitatea aeronautică. D-lui a menționat că „ Atunci când pasagerii pot comunica în timpul zborurilor peste oceane cu rudele, iar piloţii nu sunt în stare să ia legătura cu controlorii de trafic aerian (...), e timpul să ne întrebăm dacă standardele de siguranţă şi procesul îndelungat de certificare nu constituie ele însăşi o problemă a siguranţei”.

 

O altă tematică actuală, a fost abordată și anume, impactul progreselor și schimbărilor tehnologiilor informaționale în domeniul aviației, fiind discutată în acest context și latura opusă a acesteia, pregătirea insuficientă a personalului ANSP-urilor de a îmbrățișa aspectele acestei evoluții.

 

În cadrul întrunirii s-au luat cîteva decizii de ordin administrativ. A fost aprobat în unanimitate raportul financiar pentru anul 2013 și s-a ratificat bugetul estimativ pentru anul 2014. S-a decis în unanimitate, de a menține la nivelul actual taxele pentru anul 2015. Gazdele evenimentului au decis organizarea celei de al 19-a reuniunii anuale generale CANSO în orașul Durban, Africa de Sud, pe 15 iunie 2015.

 

CANSO - Organizația Serviciilor de Navigație Aeriană Civilă  -  reprezintă vocea globala al Managementului Traficului Aerian (ATM) din întreaga lume, ce susține, dezvoltă și promovează schimbul de informații și de dezvoltare a  noilor politici, cu scopul final de a îmbunătăți serviciile de navigație aeriană (ANS), atît la sol cît și în aer.

În prezent, CANSO vociferează poziţiile celor 186 membri deplini în organizaţiile internaţionale şi cele regionale din aviaţie. În 2014 urmează să se finalizeze procedurile de aderare a încă trei state. În cadrul întrunirii anuală Global ATM Summit 18 AGM, s-au înregistrat și au participat 55 de membri cu drepturi depline și 32 de membri asociați.