Aniversare, 70 de ani ai Aviației Civile din Republicii Moldova

 

19 septembrie, Chișinău

 

Într-o lume dinamică, complexă și extrem de solicitantă precum cea în care trăim,  când oamenii devin din ce în ce mai ocupați și mai curioși de a cunoaște destinații noi, iar timpul devine din ce în ce mai prețios, pasagerii optează tot mai des în favoarea transportul aerian. Necătând la complexitatea și densitatea zborurilor, acest mijloc își păstrează de-a lungul anilor onorabilul titlu al „celui mai sigur mijloc de transport”. Participanții în domeniul aviației, depun efort și duc cu responsabilitate sarcinile înaintate, deservind sute și mii de avioane care intersectează zilnic cerul.

 

Astăzi Aviația Civilă din Republica Moldova îmbracă haine de sărbătoare. „Aripile Moldovei”   împlinesc onorabila vârstă de 70 ani de ani. MoldATSA alături de partenerii din domeniu, își are meritele și contribuțiile sale în dezvoltarea și modernizarea sectorului aeronautic, de aceea suntem onorați să participăm la celebrarea acestui eveniment istoric pentru Aviaţia Civilă, alături de toți cetățenii Republicii Moldova.

 

Ziua de 19 septembrie 1944 este considerată ziua fondării Detașamentului moldovenesc independent aviatic, precum și data oficială a înființării Aviației Civile a Republicii Moldova. Sărbătorirea acestui eveniment marchează de fapt, succesele realizate în domeniul aviaţiei civile şi dorinţa de a fi într-un pas cu progresul. În scopul recunoaşterii aviaţiei civile pe plan internaţional, în 1992 Moldova a aderat  la Convenţia de la Chicago, devenind membru al Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO). În 1996, ţara noastră a devenit stat membru al Conferinţei Europene a Aviaţiei Civile (ECAC) şi primul stat membru din rândurile Comunităţii Statelor Independente. În 2000 Moldova a aderat la Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Navigaţiei Aeriene,iar în 2012, Moldova a semnat Acordul Spaţiului Aerian Comun. Primele zboruri operate de pe Aeroportul Chișinău, au fost cele spre Moscova, Sankt-Petersburg, Kiev, Minsk, Caucaz și Crimeea.

 

Cu ocazia celei de-a 70-a aniversări de la crearea Aviaţiei Civile din Republica Moldova, sâmbătă, începând cu orele 13:00, pe Aeroportul Internaţional Chişinău va fi organizat un show aviatic, cu participarea piloților profesioniști din țară și de peste hotare. La spectacolul aerian vor evolua „Baltic Bees”, formația lituaniană cu un stil de pilotaj unic în lume. Jurgis Kairys, campionul mondial la acrobație aeriană v-a executa manevre artistice complicate. Vor fi antrenate diverse tipuri de aeronave şi expoziţii tehnice specializate. Vizitatorii vor avea ocazia să admire demonstraţii şi proiecţii elaborate şi executate de către profesionişti din Moldova, România şi alte ţări. Seara, vizitatorii vor putea să urmărească, în premieră, un spectacol aerian cu efecte pirotehnice.

 

Deasemenea în cadrul evenimentului va fi organizată o loterie în care se vor pune în joc trei pachete turistice pentru 2 persoane a câte trei zile spre următoarele destinații: Istanbul; Barcelona; Paris; Fiecare tichet de intrare v-a fi considerat drept bilet de loterie. Coșul în care vor fi aruncate biletele pentru extragere v-a fi poziționat lângă scena festivă.

 

Evenimentul este organizat sub patronajul prim-ministrului Iurie Leancă.