Comunicat de presă

 

20 octombrie 2015, Chișinău – Atenționarea comunității publice despre riscul blocării sistemului de dirijare al traficului aerian.

 

Colectivul Î.S MoldATSA atenționează comunitatea publică despre situația de criză în care se regăsește principalul Furnizor de Navigație Aeriană din Republica Moldova.

Informăm că în luna aprilie 2015, ca urmare a deciziei instanței de la Bruxelles, în cadrul procesului «Komstroy vs Republica Moldova» au fost blocate mijloacele financiare ale MoldATSA din Europa, aceasta neavând o relație directă sau indirectă cu acest caz, a devenit victima sistemului judecătoresc. Astfel, compania de stat, care este singura responsabilă de controlul traficului aerian din Republica Moldova, a rămas fără sursa principală de venit.

 

Subliniem că instituția nu este una comercială, iar scopul principal al activității sale este de a asigura siguranța aeriană, prevenirea coliziunii de aeronave în ​​aer și la sol, menținerea unui flux ordonat al traficului aerian. Actuala  lipsă de resurse financiare are un impact direct asupra activității companiei. Normele internaționale obligă furnizorul de navigație aeriană să ofere condiții corespunzătoare și să stabilească un climat psihologic adecvat la locul de muncă.

 

Este important de menționat că, Î.S.„MoldATSA” a sesizat toate autoritățile publice abilitate în domeniu, despre situația creată. În luna iulie, Frank Brenner șeful Organizației Europene pentru Siguranța Navigației Aeriene Eurocontrol, în timpul unei vizite oficiale, a primit asigurări din partea Prim-Ministrului și din partea Guvernului că Statul va lua măsurile necesare pentru soluționarea crizei existente, asumându-și toate garanțiile necesare.

 

Cu toate acestea, deși Administrația  instituției cât și Fondatorul (Ministerul Transporturilor și a Infrastructurii Drumurilor), au sesizat toate organele competente, până în present nu au fost identificate soluții sau acțiuni concrete de rezolvare a problemei.

 

Colectivul operațional împreună cu Administrația ÎS MoldATSA atenționează comunitatea publică despre faptul că, în lipsa unor acțiuni urgente concrete, criza în care se regăsește instituția va duce la diminuarea siguranței navigației aeriene și în scurt timp la blocarea sistemului de dirijare al traficului aerian, având un impact direct asupra întregului sistem al aviației civile din Republica Moldova.

 

Serviciul de presă Î.S MoldATSA 2015

20.10. 2015 10:10